SENTETIK MEDYA
Haberin hakikat ile ilişkisini inceleyebilmek için öncelikle, haberden edinilen bilginin ve bunu sorgulamamıza neden olan bilgi kirliliği kavramlarının terminolojik incelemesini yapmamız gerekmektedir.
Avrupa Konseyi, 2017'de “Information Disorder: Toward an Interdisciplinary Framework for Research and Policy Making” (Bilgi Bozukluğu: Araştırma ve Politika Oluşturma için Disiplinlerarası Bir Çerçeveye Doğru) başlıklı bir makale yayımladı. Bu makalede; yalan haber kavramı ile düşünülmesi gereken bilgi kirliliği kavramı öncelikle üç ana başlıkla incelenmektedir.
GENEL BAKIŞ
TANIMLAR
Bu kavramlar;
-
Dis-information (Disenformasyon)
-
Mis-information (Misenformasyon)
-
Mal-information (Dezenformasyon)
Yalan haber kavramının dolayısıyla da bilgi kirliliğinin üç ana teması olarak belirlenen bu kavramlar, bahsi geçen bilginin tanımına farklı açılardan yaklaşmayı amaç edinmektedir. Yani, hem özne olarak alıcının hem de yalan haber (Fake News) mesajını oluşturan ve ileten kişinin dünyasını şekillendiren bilgi kavramına hangi niyetle ve nasıl yaklaştığına dair, önemli izler taşımaktadır. Aynı makalede yapılan tanımlamalara da bir göz atalım.
Disenformasyon (Yanlış bilgi + Zarar verme amacı / Kötü Niyet)
Halen gelişim aşamasında olan bu terminolojide, bile isteye zarar verme amacı güderek paylaşılan bilgi ve bu bilgiyi yayma eylemi olarak tanımlanmaktadır.
Malenformasyon (Doğru bilgi + Zarar verme amacı)
Mal-information, hakikat ile yalan haber arasındaki ilişkiyi araştırmak için oluşturulmaya devam eden yeni terminolojide, gerçek bir bilginin zarar verme amacıyla kullanımı şeklinde tanımlanmaktadır.
Çoğunlukla özel kalması gereken gerçek bir bilginin kamusal alana taşınmasını içeren bu terim, zarar niyeti düşünüldüğünde dezenformasyon ile ortak paydaya sahipken; paylaşılan bilginin gerçek olması nedeniyle de hem dezenformasyondan hem misenformasyondan ayrılmaktadır.
Sentetik Medya
Sentetik medya, yapay zeka teknolojilerinin medya alanında kullanılması ile gerçekliğin değiştirilmesi hatta gerçekte hiç var olmamış sadece haber içerikleri değil her türlü içeriğin, gerçekmiş gibi, yaratılması olarak bilinmektedir.
Misenformasyon (Yanlış bilgi + hata / İyi niyet)
Tanımlar arasında misenformasyon kavramı, zarar amacı gütmeden paylaşılan yanlış bilgi (ve bunun yayılma süreci) olarak tanımlanmaktadır.
Misenformasyon kavramı incelendiğinde öncelikle dezenformasyonda olduğu gibi yalan haber (Fake News) düşünülmektedir.
Ancak dezenformasyondan farklı olarak bu yalan haberin zarar amacının olmadığı kabul edilmektedir.
Dolayısıyla, misenformasyonda kaynağı olan mesaj ileten kişinin bir hata ile buna sebep olduğunu söylemek daha uygun görünmektedir.
Dezenformasyonda olduğu gibi bir kasıt ve planlı yapılması durumu misenformasyon için aranmamaktadır.
Nitekim, felaket ve infial anlarının bu kavram için oldukça önemli bir zemin oluşturduğu söylenmektedir.
Bu ve benzeri durumlarda, yanlış bir bilgi, herhangi bir kötü niyet taşımayan kaynaklar tarafından, kimi zaman anın sıcaklığıyla, kimi zaman samimi bir yardım amacıyla, ama çoğunlukla bilginin doğruluğunu yeteri kadar araştırmama sonucunda yayılmaktadır.
Bu kavramların yaşamdaki pratikleri düşünüldüğünde ise, bir bilginin yayılırken hangi ileticinin nerede masum olduğunun saptanması oldukça güç görünmektedir. Bu nedenle kavramsallaştırmanın çeşitli gri alanlara temas etmesi muhtemeldir. Dolayısıyla, bilgi kirliliği gibi kavramların tanımlarının yapılabilmesi için iç içe geçen örnekleri görmek oldukça doğal kabul edilmektedir.
Sentetik Medya: Deepfake (Derin Sahtekarlık)
Dijital çağda, internet kullanım becerilerine sahip olan her yaştan bireyin ulaşabildiği haber dünyası, bilgi ekosistemimizi nasıl etkiler?
Dijital dünya içerikleri, gerçekliğe tutulan bir ışık mı, yoksa bilgi dünyamızı tehlikeli bir biçimde tehdit eden yepyeni bir algı mı?
Bu içerikleri anlayabilmek ve hakikatle ilişki kurabilmek için gösterdiğimiz çaba da kesin olarak hakikate götürmemektedir. Yapay zekanın da dahil olduğu sentetik medya kavramında; yüz tanıma sistemleri ile olmayan kişileri olmayan yerlerde ve söylenmeyen sözlerle birlikte görülmektedir. Bu, hem hakiki bilgiye ulaşmak isteyen bireysel mesaj alıcılarının hem de toplumsal kimliğiyle birlikte kitlelerin ve hükümetlerin tetiklenmesinde etkin olan isimleri tehdit etmektedir.
Haber etiği anlamında düşünüldüğünde ise, neresinden tutulursa tutulsun (tam bir yanıltma amacı güdüldüğü söylenemese de) yanıltma amacına hizmet eden bu sistemle birlikte hayran olunan bir devlet lideri ya da bir oyuncunun sözleri ile toplumlar harekete geçirebildiği gerçeği ile oldukça olumsuz algılanmaktadır.
Henüz tam anlamıyla keşfedilmese de hangi mesajın sahte (Fake) hangisinin gerçek (Fact) olduğunu anlayabilmek ise okuyucu/izleyicilere yani mesajın alıcılarına kalmaktadır. Bu anlamda önce şüphelenmek ve bu anlamda doğruluğunu sorgulama ihtiyacının doğması beklenmektedir.
KAYNAKÇA
* Bu araştırma, Avrupa Konseyi'nin yayınladığı ''Bilgi Bozukluğu: Araştırma ve Politika Oluşturma için Disiplinlerarası Bir Çerçeveye Doğru'' makalesi (https://www.coe.int/en/web/freedom-expression/information-disorder), ''Deepfakes generation and detection: state-of-the-art, open challenges, countermeasures, and way forward'' (https://www.researchgate.net/publication/361086563_Deepfakes_generation_and_detection_state-of-the-art_open_challenges_countermeasures_and_way_forward) makalesi ve ''Bilgi bozukluğunu anlamak için kavramlar'' (https://teyit.org/bilgi-bozuklugunu-anlamak-icin-kavramlar) adlı içerikler temel alınarak derlenmiştir. İstatistikler ise, Reuters 2022 Digital news Report (https://reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/digital-news-report/2022/turkey) kaynağından alınmıştır.
-
https://evrimagaci.org/bilgi-kiyameti-felsefeciler-deepfakei-neden-tehlikeli-buluyorlar-11445
-
https://academic.oup.com/jaac/article/62/2/197/5957569?login=false
-
https://link.springer.com/article/10.1007/s11229-021-03379-y
-
https://www.aa.com.tr/tr/teyithatti/teyit-sozlugu/misenformasyon-nedir/1815067
-
https://www.bilimavcisi.com/post/bi-lgi-kiyameti-deepfake-hakkinda-her-şey
-
https://knowablemagazine.org/article/technology/2020/synthetic-media-real-trouble-deepfakes
-
https://www.csoonline.com/article/3293002/deepfake-videos-how-and-why-they-work.html
-
https://www.cnbc.com/2019/10/14/what-is-deepfake-and-how-it-might-be-dangerous.html
-
https://www.axios.com/2020/09/04/techs-ever-growing-deepfake-problem
-
https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=g%C3%BCvenliweb&ie=UTF-8&oe=UTF-8
-
https://q5id.com/blog/a-quick-history-of-deepfakes-how-it-all-began